Mijn naam is Yovan Hiskia Tuda. Ik ben geboren op donderdag 17 juni 2010 en ik woon in Indonesië.

20150915_110314-1-e1442308129770-169x300 Persoonlijke informatie:
Yovan Hiskia Tuda
Ik ben een jongen en woon bij mijn vader en moeder. Ik heb geen broers of zussen. Mijn vader heeft soms werk als landarbeider en mijn moeder zorgt voor het huishouden. Ik ga geregeld naar de zondagsschool maar ga nog niet naar school. Ik vind voetballen erg leuk. Wilt u mij ondersteunen en voor mij bidden?

Projectinformatie:
Yovan woont op de vlakten van Doloduo. De meeste huizen hebben cementen vloeren, houten muren en  tinnen daken.

Een dagelijkse maaltijd kan bestaan uit vis, bakbananen en/of rijst. Veel voorkomende gezondheidsproblemen in dit gebied zijn luchtwegaandoeningen en knokkelkoorts. De meeste volwassenen in Doloduo werken op plantages of hebben werk als zelfvoorzienend landarbeider en verdienen zo een schamel inkomen. Deze gemeenschap beschikt al over elektriciteit, schoon water en openbaar vervoer, maar heeft wel behoefte aan voorgezet onderwijs en inkomengenererende activiteiten.

Onze ondersteuning voorziet Yovan van bijbelonderwijs, medische onderzoeken, voedzame maaltijden, voorlichting over gezondheid en hygiëne, sport, koorzang, mogelijkheden om de gemeenschap te helpen, schoolbenodigdheden, schoolgeld, schoenen, onderwijsondersteuning en lessen in levensvaardigheden. Het project organiseert ook inkomengenererende workshops, voorlichting over kinderbescherming en opvoedingscursussen voor de ouders en/of voogden van de kinderen.

Project: ID-278, Teodora Student Center
Locatie: Doloduo, 235 kilometer ten zuiden van Manado, Indonesië

https://www.compassion.nl/

 

Correspondentie:

Sinds september 2015 zijn wij als koor, de sponsor van Yovan, dit na aanleiding van het concert van Zemira met Reni en Elisa in samenwerking met Compassion.

Ik (Marjan) ben contactpersoon en zal met regelmaat corresponderen met Yovan.

In januari 2016, is Compassion gestart om de verwerking digitaal te maken. De verwachting is dat het een jaar kost om alles te digitaliseren. Ook is er nog steeds de mogelijkheid om een ‘echte brief’ te sturen. Maar zo’n brief doet er dan ongeveer 2 á 3 maanden over. Een digitale brief, schrijf je via de website en deze wordt doorgestuurd naar het veldkantoor in Indonesië. Hier gaan ze de brief vertalen en printen. Via het Compassion-project komt de brief bij ons sponsorkind.

De brief doet er op deze manier zo’n 3 weken over!

De brieven van Yovan worden na vertaling in het Engels ook gescand en de geprinte versie sturen ze op naar de sponsor.

September 2015: De eerste brief naar Yovan is verzonden, met daarbij een mooie koorfoto. De bedoeling is dat ik vanuit koor met hem correspondeer en niet persoonlijk.
November 2015: Kerstkaart verzonden naar Yovan.
Januari 2016: Contact met Compassion geweest; we wachten nog steeds op de eerste brief van Yovan, is er iets mis gegaan?
Door het digitaliseren is er een vertraging van ongeveer 3 maanden ontstaan, we moeten nog even geduld hebben.
In augustus 2016 hebben we dan eindelijk onze eerste brief met mooie tekening van Yovan ontvangen (gedateerd, 7-12-15): Hij is erg blij dat we zijn sponsor zijn! Meteen een brief terug geschreven. En een nieuwe foto van het ‘vernieuwde’ koor bijgevoegd.
november ’16: Een digitale kerstgroet voor Yovan verzonden
december ’16: Een brief ontvangen (22-08-16), is geschreven samen met zijn vader. Yovan heeft een gebits checkup gehad via Compassion. Hij schijft dat hij hiervoor erg nerveus was. Het advies van de tandarts was: ,poets met regelmaat je tanden’.
februari 2017: Mooie nieuwe foto ontvangen van Yovan!

yovan

april `17: Wat een heerlijk feest is Pasen: Jezus leeft! Pasen wordt volop gevierd in alle Compassion projecten. Als sponsor hebben wij daarom een prachtige tekening gekregen en een kruisje van palmtakken.

Mei `17: 17 juni is Yovan jarig (7 jaar), alle reden om hem een mooie kaart te sturen! *Happy Birthday*

Juli ’17: Een brief ontvangen (1-2-2017)Yovan heeft hem samen met zijn moeder geschreven. Er zit een mooie tekening bij. Hij schrijft dat hij graag speelt met vriendjes en hij het erg leuk vindt om met het project mee te doen. Hij vraagt of we voor hem en zijn familie willen (blijven) bidden? God bless us.

Okt `17: Onze kerstgroet voor Yovan is weer verzonden.

Bekijk hier een mooi filmpje van Compassion

De afgelopen maanden is er hard gewerkt om de systemen en processen voor te bereiden om toekomstige groei en nieuwe ontwikkelingen, geeft Compassion aan. Vanaf nu wordt het briefschrijfproces weer opgestart en zal in de toekomst de briefwisseling steeds sneller gaan.

Maar toch zijn er een aantal brieven vertraagd. En helaas ook een brief van Yovan, welke bijna een jaar onderweg is geweest…

Nov’17 Hij schrijft samen met zijn moeder, onder andere hoe blij hij is dat we hem financieel steunen zodat hij naar het project kan! Hier heeft hij veel vriendjes waar hij graag mee gaat spelen en kleuren. Met zijn familie gaat het goed. En hoopt hetzelfde voor ons.
Dec ’17
Brief Yovan ontvangen (23.10.2017) Hij vertelt dat hij in een huis van hout woont, slaapt in een bed. In hun huis is ook elektriciteit. Water wordt gehaald uit een put. De kleding wordt gewassen bij de publieke waterput.

Jan ’18 Een mooie tekening en brief ontvangen (15.01.2018) Als familie van Yovan zijn ze erg dankbaar voor de sponsoring, zodat hij naar school kan. Hij zit nu in groep 4 van de lagere school. Zijn moeder schrijft dat ze ons een gelukkig nieuwjaar wenst onder de Zegen van onze God.
Extra info van Compassion voor de sponsor: Je wilt jouw sponsorkind een betere toekomst geven. Dat gaat verder dan een  leven zonder extreme armoede. Echte bevrijding is pas als je Jezus leert kennen.
Daarom krijgt ook jouw sponsorkind een bijbel en hoort hij het evangelie. Zo krijgt jouw sponsorkind de mogelijkheid om Jezus persoonlijk te leren kennen.

Mei’18 Yovan is bijna jarig, dus er is een verjaardagskaart onderweg. Ook een nieuwe foto van Rejoice bijgevoegd.

Aug ’18 My typical week (12-7-2018) van Yovan: Ik sta op om 6 uur. Maandag, dinsdag en donderdag  ga ik naar het project. In de middag, i take a nap. Favoriete dag? Alle dagen van de week! All days are fun! Om 7 uur ga ik naar bed.   ||meteen een brief terug geschreven||

sept ’18. Yovan heeft samen  met zijn vader ons geschreven. Hij houdt van tekenen en hij heeft en hond genaamd Moli.

okt’18 Een kerstkaart naar Yovan  gestuurd

jan’19 een mooie nieuwe foto van Yovan ontvangen

mei’19 We hebben leuke koorfoto’s gemaakt hiervan is er nu 1 onderweg naar Yovan. Het contact gaat soms wat moeizaam. Maar als sponsor is het goed te realiseren dat je vooral veel geeft; in geld, in gebed en ook in schrijven. Een brief of foto dragen de kinderen soms hele dagen bij zich. 

okt’19 Yovan stuurt een brief waarin hij aangeeft erg blij met de mogelijkheid te zijn dat hij naar het project centrum kan. Hij is hier graag en heeft daar veel vrienden. Daar is hij erg dankbaar voor.

Binnenkort gaat er een kerstgroet op weg naar Indonesië.  

Mei 2020 COVID-19 Het coronavirus treft ook onze sponsorkinderen. De gevolgen van het virus en  de lock down zijn enorm. COVID-19 raakt de economie in de 25 landen waar Compassion werkt en  veel gezinnen zijn hun bron van inkomsten kwijt. Thuisblijven is geen optie: er is vaak geen extra voedsel in huis. Veel kinderen en volwassenen zijn al verzwakt door ondervoeding. Velen van hen zijn al ziek door slechte hygiëne, vervuild drinkwater, HIV/aids of andere ziektes. Ook Yovan is op dit moment uitermate kwetsbaar. De Compassion-projecten zijn vrijwel allemaal gesloten. Onze sponsorbijdrage wordt zoveel mogelijk gebruikt om hulp op maat te bieden aan Yovan en zijn gezin als dit nodig is.

Briefwisseling in deze corona-tijd: het gaat wat anders dan normaal. De kinderen gaan tijdelijk niet naar de projecten dus zijn er geen schrijfmomenten. Het kan dus zijn dat het een tijdje duurt voor we weer een brief van Yovan ontvangen.

Wij kunnen  zelf nog wel schrijven. Yovan wordt 17 juni 10 jaar! Dus zodra het mogelijk is zal onze verjaardagskaart aan hem gegeven worden, al zal het wat later zijn dan normaal. Onze bemoediging is juist nu heel belangrijk voor Yovan en zijn familie.